zondag 6 januari 2013

Sticky caramel brownies

Voor een high tea / vrijgezellenfeest maakte ik een aantal lekkere hapjes.
Ik bakte onder andere een hartige taart met zalm en brownies. 


Het brownies recept kreeg ik ooit van een collega.
Maar na het zien van de ingrediënten bedacht ik mij dat ik die niet zomaar een keer als ik zin had om te bakken moest maken. 
De eerste keer dat ik hem bakte gaf ik de brownie als verjaardagscadeau weg.
De vader van de jarige heeft mij toen helemaal de hemel in geprezen.
Hij at dit als kind in Schotland en vond het helemaal geweldig.

Voor de High tea maakte ik het recept nog eens.
Het (grote) stuk dat over bleef gaf ik cadeau aan de vader die totaal verrast was!

Ik heb er geen duidelijke foto van gemaakt.
doordat ik daarvoor geen tijd had door organisatie stres en doordat ik de rest heb weggegeven.

Maar het recept deel ik graag
Pas op!

Heel erg lekker!
En heel erg machtig!


Sticky caramel brownies

Nodig:
375 gr. chocolade in stukjes (zo puur mogelijk)
375 gr. roomboter
500 gr. suiker (mag iets minder zijn)
6 eieren
Merg van 3 vanillestokjes
225 gr. bloem
1 tl. zout
250 gr. fudge of karamel (bijvoorbeeld Lonka)
125 ml. Slagroom
400 gr. pecannoten (kan minder)
125 gr. pure chocolade, grof gehakt

Bakblik van 20 x 30 cm

Oven op 180c voorverwarmen en bakblik invetten.
375 gr. chocolade en roomboter (au-bain-marie) smelten. Roer tot de chocolade helemaal gesmolten is.
Apart de eieren met de vanille schuimig kloppen.
Apart bloem en zout zeven.
Chocolade spul wat laten afkoelen en er met een garde de suiker en het eimengsel doorheen roeren. Daarna met een spatel ook de bloem en het zout erdoor roeren.
De helft van het mengsel doe je in het bakblik en bak je ongeveer 25 minuten (totdat de bovenkant stevig aanvoelt).
Smelt de karamel samen met de slagroom in de magnetron of in een pan met een dikke bodem. Roer het spul glad en doe er de helft van de pecannoten bij.
Haal het bakblik uit de oven na de eerste keer bakken en giet er het karamel-pecan-mengsel overheen.
Strooi er dan de grof gehakte chocolade overheen.
Dek het geheel af met het beslag dat je nog over hebt en strooi er de rest van de pecannoten overheen.
Nu weer ongeveer 25 minuten bakken.
Persoonlijke tip: leg een stuk bakpapier onder het bakblik als je geen zin hebt om karamel uit de oven te poetsen.
Laten afkoelen en in vierkanten blokken snijden.
De blokken mooi stapelen of op een berg gooien en bestrooien met poedersuiker.

Smakelijk!

ps. In de brownies links onder op de foto heb ik de pecannoten weggelaten i.v.m. noten allergie van één van de feestgangers. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk als je een reactie achter laat.
Als het goed is kan iedereen nu reageren.
lukt dit niet stuur me dan een mailtje
linseyvangaalen@gmail.com